Turisme cultural

    Poblat ibèric dels Vilars

    La fortalesa dels Vilars d’Arbeca (Lleida, Catalunya, Espanya), 775 B.C.-300 B.C.,constitueix un conjunt arqueològic excepcional, especialment per les seves defenses, muralla torrejada, “chevaux-de-frise” i fossat, únic en el panorama peninsular i europeu de la Primera Edat del Ferro i la Cultura Ibèrica. La Universitat de Lleida desenvolupa un projecte, que te per objectiu la investigació integral, la restauració del monument i la musealització i presentació al públic.L’equip investigador dels Vilars et convida a penetrar en la fortalesa i a acompanyar-nos en el seu estudi.

    + INFO

    Les Coves del Cogul

    La Roca dels Moros del Cogul (les Garrigues) és un jaciment clau per a  l’estudi de l’art rupestre. Considerat un dels més importants i coneguts de la península Ibèrica, ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Es tracta d’una cavitat d’uns 10 metres d’amplària, 3 de fondària i 4 d’alçària que devia oferir unes condicions especials, ja que va ser utilitzada per l’home durant uns 5.000 anys, des de l’any 7000 fins al 100 aC aproximadament.

    + INFO

    La Seu Vella

    En un lloc realment privilegiat i al bell mig de la ciutat de Lleida, s’alça el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella. Diferents edificis el configuren: la Seu Vella o catedral antiga, el Castell del Rei/Suda, la fortificació militar que envolta tot el turó i diverses restes arqueològiques que ens ajuden a entendre el present.

    + INFO

    Museu del Canal d’Urgell

    Mollerussa compta amb un museu que explica com la construcció del canal d’Urgell, a la segona meitat del segle XIX, va transformar la vida de 5 comarques del pla de Lleida. L’exposició permanent es pot veure a l’espai cultural dels Canals d’Urgell, a l’edifici de l’anomenada Casa Canal, que rep una mitjana de 9.000 visitants anuals.

    Museu dels vestits de Paper

    El Museu de Vestits de Paper respon a una demanda que era gairebé obligada, reconeixent així un costum des de fa temps arrelat a Mollerussa i una forma d’art poc coneguda fora de la nostra ciutat. Entre les singularitats de Mollerussa, pot ser la més coneguda és el Concurs de Vestits de Paper  que s’hi celebra des de fa 50 anys. El museu és fruit d’aquest concurs, és fruit de tots els seus participants, perquè és gràcies a ells que avui podem comptar amb més de vuitanta vestits exposats per compartir amb tots vosaltres. Un dels principals objectius del museu és precisament donar a conèixer aquesta forma de creació, de disseny, de treball, perquè fins que no es veu un vestit de paper  no es pot ser conscient de tot l’esforç, tot el temps i tota la il·lusió que es necessiten per fer-lo.

    + INFO

    Espai Macià

    L’Espai Macià és un centre d’interpretació de la figura de Francesc Macià. A l’Espai Macià es mostra, comparteix, recupera, preserva i difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a Francesc Macià. És un centre on sentiràs de ben a prop la Figura de Francesc Macià.

    + INFO

    Monestir de Vallbona de les Monges

    El monestir de Santa Maria de Vallbona és el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya, amb més de 850 anys d’història.

    Té els seus inicis en unes agrupacions mixtes d’ermitans, que després es converteixen en cenobites, els quals viuen sota el bàcul pastoral del seu fundador, Ramon de Vallbona, i observen la Regla de sant Benet.

    + INFO

    Monestir de Poblet

    Poblet és un monestir de monjos cistercencs que segueixen la Regla de sant Benet des de la seva fundació, el 1150. Suprimit per les lleis de l’Estat Espanyol l’any 1835, fou refundat el 1940 per monjos del mateix Orde vinguts d’Itàlia. Pertany a la Congregació Cistercenca de la Corona d’Aragó, de la qual formen part també els monestirs femenins de Santa Maria de Vallbona i de Santa Maria de Valldonzella, i el monestir masculí de de Santa Maria de Solius. Actualment la comunitat monàstica de Poblet consta de 27 monjos professos, 1 oblat regular, 2 novicis i 1 donat.

    + INFO

    Turisme paisatgístic

      Estany d’Ivars

      L’estany d’Ivars i Vila-sana recuperat a partir del 2005 té una superfície d’aigua de 126 ha. Es tracta de l’estany interior de Catalunya més gran quant a dimensions i acull una important diversitat biològica. Actualment es tracta d’una llacuna d’aigua dolça, tot i que el seu origen és endorreic. L’aigua d’entrada, arran del projecte de recuperació que s’hi ha executat, prové del canal d’Urgell i correspon a la mateixa quantitat que s’utilitzava per al reg de les finques existents abans de la recuperació. El desguàs de l’estany drena vers un afluent del riu Corb. En bona part del seu perímetre la profunditat és molt baixa (< 1 m), de manera que proliferen les comunitats lacustres.

      + INFO

      Montblanc

      Montblanc Medieval us obre les seves portes a través de la xarxa per tal que descobriu el seu ric patrimoni arquitectònic, cultural i natural, la variada oferta turística i un seguit d’activitats que omplen de festa, color i dinamisme la capital de la Conca de Barberà. Montblanc és un dels més bells conjunts medievals de Catalunya, es tracta d’un dels punts de més interès de l’interior de la Costa Daurada i està situat al cor de la Ruta del Cister.

      + INFO
      olors Cal Miqueló 1778

      Parc de les Olors

      El Parc de les Olors de les Basselles, enclavat en un tranquil i preciós terreny a tocar mateix de la vila de l’Albi, ofereix la possibilitat d’emboscar-se en l’apassionant món de les plantes aromàtiques i medicinals. Farigola, romaní, espernallac, espígol i pericó són algunes de les espècies autòctones d’aquest entorn natural privilegiat, altament representatiu del singular paisatge de Les Garrigues, comarca agrícola per antonomàsia.

      + INFO

      Les Coves de l’Espluga de Francolí

      Les coves desperten una curiositat i una atracció especial entre els nens. A les Coves de l’Espluga, s’hi amaga tot un món desconegut de roques, conglomerats i estances subterrànies on antigament, fa molts molts anys, hi vivia la gent. Són de les més llargues del món d’aquestes característiques. A l’interior hi ha un museu, dedicat a explicar l’empremta dels humans, des de la prehistòria fins avui, i la formació geològica de la cavitat. La visita guiada s’ajuda d’audiovisuals, gràfics, dibuixos i representacions d’hàbitats prehistòrics amb figures a mida real. La temperatura dins la cova és sempre la mateixa: entre els 14 ºC i els 16 ºC.

      + INFO

      Comprova disponiblitat